Renovatie en nieuwbouw Amsterdams Herenhuis
Droomopdracht

Vraag opdrachtgever: ‘Maak van deze 500 vierkante meter een lekker familiehuis.’

Dit uit 1887 stammende herenhuis in Amsterdam met maar liefst vijf woonlagen, moest volledig gerenoveerd en verbouwd worden. Een droomopdracht voor een interieurarchitect.

Tussen het souterrain en de bel-etage heb ik een vide aangebracht waarin ik een trap heb geplaatst, zodat de twee woonlagen met elkaar zijn verbonden. Om de vide te kunnen realiseren was het nodig een volledig nieuwe achtergevel te ontwerpen en bouwen. De open haard, originele lambrisering en de eiken vloerdelen benadrukken het authentieke karakter van de bel-etage en deze heb ik om die reden gerestaureerd.

In de woonkeuken heb ik ervoor gekozen om een kookeiland en een massieve eettafel centraal te stellen. Dit is een ruimte om te koken én te ontvangen. De kok kan beschikken over een natuurstenen aanrecht van tien strekkende meter. Op een warme zomeravond kan de glazen achterpui volledig worden weggedraaid, zodat de keuken als het ware overloopt in de achtertuin.

Het authentieke trappenhuis leidt naar de eerste verdieping, de etage van de kinderen. De vier kamers op deze verdieping zijn allemaal opnieuw gestoffeerd en gemeubileerd. Voor de drie kinderen zijn er drie wastafels geplaatst in de wastafel, plus een royale doucheruimte met twee douchekoppen: lekker spelen.

De tweede verdieping bevat een zeer ruime slaapkamer met badkamer en suite en een ‘walk-in closet’. De badkamer is uitgerust met een ligbad met Jacuzzi en een aparte stoomdoucheruimte en is ontworpen op tegelformaat zodat er geen snijlijnen zijn.

Op de derde en laatste verdieping is ruimte voor gasten, au pair en atelier. Het authentieke daklicht zorgt ervoor het trappenhuis en deze verdieping baden in een zee van licht.